Mısır nasıl hızlı büyür?
Mısırın hızlı ve sağlıklı gelişimi için uygun toprak ve ılıman koşullar gereklidir. Düşük toprak sıcaklıkları ve aşırı nem kök gelişimi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Ayrıca toprak sıcaklığı çimlenme oranını düzenleyen bir faktördür.
Mısırı büyütmek için ne yapmalı?
MISIR BİTKİLERİNDE BÜYÜME VE BESİN ERİŞİMİ Tohumlar ekildikten sonra, toprak sıcaklığına ve toprak neminin yeterli olup olmadığına bağlı olarak 4-6 gün içinde çimlenme gerçekleşir. Toprak sıcaklığı 14 °C’nin altındaysa veya toprak nemi yetersizse, tohumların çimlenme süresi uzar.
Mısır büyümesi için ne yapmalı?
Ancak mısır bitkisi en iyi şekilde gelişir ve en yüksek verimi organik madde ve bitki besinleri açısından zengin, iyi drenaj ve havalandırmaya sahip derin, sıcak, tınlı topraklarda üretir. Aşırı asidik ve aşırı alkali topraklar mısır yetiştirmek için uygun değildir.
Mısır en çok hangi gübreyi sever?
Mısır bitkisine 4-6 yapraklı dönemde 10 kg üre ve 15 kg amonyum nitrat verilmelidir. 8-10 yapraklı dönemde ise çok fazla azota ihtiyaç duyar. İdeal miktar 25 kg nitrattır (%33).
Mısır en çok ne zaman su ister?
Mısır bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu en kritik dönem, uç ve koçan püsküllerinin oluştuğu dönemdir. Bu dönemde olası su stresi, üretkenlikte önemli bir düşüşe yol açar. Tahıldaki süt çizgisi fizyolojik olgunluktan önce ½ veya hemen altındayken, tahıl ağırlığının %75’ine ulaşmıştır.
Mısır’da en iyi verim nasıl alınır?
Toprak yapısının yanı sıra, toprak pH’ı da yüksek mısır verimi için önemlidir. Mısır asidik ve hafif alkali (5.5-8.0) toprak reaksiyonlarında yetiştirilmesine rağmen, en yüksek ve en kaliteli ürün 6.5-7’dir.
Mısır en çok neyi sever?
Mısır bitkisi toprak gereksinimleri açısından seçici bir bitkidir. Mısır, yüksek su tablası ve zayıf drenaja sahip toprakları sevmez. Mısır yetiştirmek için en uygun topraklar, organik madde ve bitki besinleri açısından zengin, sıcak, tınlı, iyi drene edilmiş ve iyi havalandırılmış topraklardır.
Mısır’a üre gübresi ne zaman atılır?
Ekimden sonra yaklaşık 40-50. Günler arası mısır gübrelemesine üst pansuman denir. Üst pansuman için üre veya amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Mısırda çinko ne işe yarar?
Mısır yetiştiriciliğinde çinko beslenmesi toprak analizine dayanmalıdır. Çinko uygulaması koçandaki tane ve sıra sayısını artırabilir. Bu, verimliliği ve kaliteyi doğrudan etkileyen bir faktördür. Çinko uygulaması bitki sağlığını ve üretkenliğini iyileştirmeye yardımcı olur.
Mısır her gün sulanır mı?
Mısır bitkisi su ihtiyacına bağlı olarak yaklaşık 2 günde bir sulanmalı, en fazla 7-8 günde bir sulama yapılmalıdır. Ancak hava şartları, toprak yapısı ve su temin kapasitesi gibi faktörlere bağlı olarak sulama programı ayarlanabilir.
En iyi mısır tohumu hangisi?
Dekalb Mısır Tohumu: Dekalb, mısır tohumu üretiminde lider markalardan biridir. Dekalb mısır tohumları yüksek verimleri ve hastalık dirençleriyle bilinir.
Mısır neden koçan vermez?
Gübreleme sırasında yüksek sıcaklıklar ve düşük bağıl nem bir araya geldiğinde, bunun polen salınımı ve gübreleme üzerinde olumsuz bir etkisi olur. Ayrıca, düşük toprak nemi koçanda zayıf tane oluşumuna, koçan püskülü oluşumunun gecikmesine ve verimliliğin azalmasına neden olur.
Şeker gübresi mısır’a ne zaman atılır?
Şeker gübresi ne zaman uygulanır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında çıkarılır. Şeker gübresi tahıllara ekim ve hasat zamanında, meyvelere çiçeklenmeden önce ve sonbaharda, sebzelere ekimden 15 gün sonra ve bağlamadan sonra ve meyve bahçelerine ekim sırasında ve çapalamadan sonra uygulanabilir.
Mısır’a kükürt ne zaman atılır?
Buna göre kükürt uygulama yöntemleri; “Standart” (kükürt kullanılmadan standart gübreleme N, P, K), “App.1” (ekimde 1. doz uygulaması), “App.2” (ekimde 2. doz uygulaması), “App.3” (ekimden yaklaşık 2 gün sonra). “App.
Süt mısır kaç günde bir sulanır?
Mısır yetiştiriciliği sırasında en az dört kez sulama yapılır. İlk sulama, ilk ara ekimden sonra, ürün boyu 10-15 cm’ye ulaştığında yapılır. İkinci sulama boğaz dolduktan sonra yapılır, üçüncü sulama üst püskülün çıkmasından 4-5 gün önce yapılır ve dördüncü sulama süt oluşumu döneminde yapılır.
Mısır ne kadar sürede büyür?
FAO 100 grubundaki çeşitler çok erkencidir, genellikle olgunlaşmalarını 70-75 günde tamamlarlar. FAO 800 grubundakiler ise çok geççidir, olgunlaşmalarını yaklaşık 140 günde tamamlarlar.
Mısır her gün sulanır mı?
Mısır bitkisi su ihtiyacına bağlı olarak yaklaşık 2 günde bir sulanmalı, en fazla 7-8 günde bir sulama yapılmalıdır. Ancak hava şartları, toprak yapısı ve su temin kapasitesi gibi faktörlere bağlı olarak sulama programı ayarlanabilir.
Mısırın alt yaprakları neden sararır?
Alt yaprakların alt tarafında bulunan kırmızı örümcekler, yapraklarda koloniler oluşturur ve bitki özsuyunu emerek klorofil oluşumunu engeller. Bitkilerin beslenmesi ve gelişimi yavaşlar. Sonuç olarak yapraklar sararır ve kurur.
Mısır haftada kaç kez sulanır?
Ancak, yetersiz yağış alan iklimlerde mısırı üç günde bir sulamak uygun olacaktır. Bazı bölgelerde mısır haftada bir kez tam sulamaya tabi tutulur. Sulama sırasında suyun mısırın köklerine ulaşabilmesi önemlidir.