Ordu Aybasti hangi boydan?
Türklerin (Oğuzların Çepni kolu) Ordu bölgesine ilk girdiği nokta Aybastı Perşembe Yaylası’dır. 1105’in yaz aylarında Danişmendoğlu Bey Emir Danişmend Gazi komutasındaki 6.000 kişilik ordu ile 70.000 kişilik büyük güç Trabzon Devleti arasında burada çok şiddetli bir savaş yaşanmıştır.
Ordu Aybasti ismini nereden almıştır?
Aybastı, Ordu’nun iç (güney) kesiminde, denizden uzak bir ilçedir. Nüfusun önemli bir kısmı Türkmen olan Çepnilerden oluşmaktadır. İsminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, Göktürkler ve Oğuzlar için kutsal olan ay, güneş, duman veya ay tutulması gibi kavramlardan türediği düşünülmektedir.
Aybastı neyi meşhur?
Mısır ekmeği, mısır çorbası, keşkek, pancar dolması, pancar çorbası, turşu fasulye, gapçuh fasulyesi, közde fındık mantarı ve Uzundere Irmağı’nda yetiştirilen kırmızı benekli alabalık ilçemizin kendine özgü lezzetlerinden birkaçıdır.
Çatalpınar ne zaman ilçe oldu?
20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3644 sayılı Kanunla Çatalpınar Beldesi ilçe olma hakkını kazanmıştır.
Orduluların soyu nereye dayanıyor?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Ordu Alevileri nereden gelmiştir?
Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal Dergâhı Alevileridir.
Ordulular çepni mi?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni adıyla anılmaktadır. Günümüzde Çepniler ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır.
Aybastı kaç yılında ilçe oldu?
İlçemiz 1945 yılında Gölköy’e bağlı bir belediye olarak kurulmuştur. İlçemizin ilçe statüsü 27 Haziran 1957 tarih ve 9644 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7033 sayılı Kanunla belirlenmiştir.
Aybastı neden aybastı?
Bunlardan en önemlisi, bölgemizin fethi sırasında karanlık bir gecede, ayın bulutların arasından aniden belirip etrafı aydınlatmasıdır. Bu nedenle, fatihler işlerini kolaylaştırmak için bölgeye “Moonbastı” adını vermişlerdir.
Aybastı’nın kaç köyü var?
Aybastı Kaymakamlığı Belediye Sayısı: 1 Belde Sayısı: 0 İlçe Sayısı: 21 Köy Sayısı: 0
Aybastı nasıl bir yer?
Aybastı tarihi kalıntılar bakımından zengin bir ilçedir. Karaçalı Kilisesi, Sefalık Köyü Kalıntıları, Şeyh Hasan Kümbet Evliyaları, Türbeleri ve Perşembe Yaylası görülmeye değer yerlerdir.
Ordu Aybastı’nın nüfusu kaç?
2022 yılı itibarıyla Aybastı nüfusu 20.969’dur. Bu nüfusun 10.381’i erkek, 10’u ise köy halkından oluşmaktadır.
Fatsa’nın eski adı nedir?
Osmanlı kayıtlarında Fatsa bölgesinin adı “Satulmuş-ı Mezid Bey” veya “Nahiye-i Satulmuş-ı Ferid Bey”dir. 15. yüzyıl kayıtlarında Satmış belediye statüsünde iken 16. ve 17. yüzyıl kayıtlarında kaza olarak geçmektedir.
Fatsa ne zaman ilçe oldu?
1944 yılında köyleriyle birlikte Fatsa’ya bağlanmıştır. 1971 yılında Sarıyakup belediyesi, 14 Şubat 1975 tarihinde ise Çamaş belediyesi kurulmuştur. 17 Mart 1985 tarihinde her iki belediye Çamaş ismi altında birleştirilmiştir. Çamaş, 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı kanunla ilçe olmuştur.
Çatalpınar ismi nereden gelir?
1953 yılında köy olan Çatak, 1973 yılında Karahamza köyünden Hatipler, Keçeli köyünden Haşal ve Sakargeriş köyünden Gerişli’nin katılımıyla belediye olmuştur. Küçük bir yerleşim yeri olan Çatak belediye olduktan sonra ilçeyi bir çatal gibi çevreleyen Bolaman ve Keş derelerinden dolayı Çatalpınar ismini almıştır.
Ordu Fatsa hangi Türk boyu?
Danışmet Gazi’nin beylerinden SEVLİ Bey, Ladik tarafından müdahale ederek kısa sürede Samsun, Ünye, Fatsa ve Giresun’un bir kısmını ele geçirip Trabzon’a kadar ilerlemeyi başardı. Bu olaylardan sonra yerleşen Oymaklar sayesinde Türkleşme ve İslamlaşma süreci başladı. Bu boyların en önemlisi ÇEPNİ’dir.
Ordu Akkuş hangi Türk boyu?
Nüfusun %95’i Çepni ve Sünni Türklerden oluşmaktadır. Akkuş, Ordu il merkezine (B. Şehir Merkezi yani Altınordu ilçesi) 115 km, Ünye’ye ise 60 km uzaklıktadır. Akkuş, tarihi Ünye-Niksar İpek Yolu üzerinde yer almaktadır.
Ordu Kumru hangi Türk boyu?
391-395 yılları arasında Orta Asya’dan göç eden Peçenek ve Kuman Türkleri Kumru topraklarında uzun süre kalmışlar ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Ordu Mesudiye hangi Türk boyu?
Mesudiye, Ordu ilinin Sivas sınırında bulunan bir ilçesidir. Yerel nüfusun önemli bir kısmı Türkmen/Çepni’den oluşmaktadır. Alan bakımından Ordu ilinin en büyük ilçesidir.